Yoga is er voor iedereen, of je nu net begint of ver gevorderd bent, het biedt altijd uitdagingen! Er is geen competitie tussen de medecursisten en het gaat niet om presteren. Het gaat bij yoga om je eigen zoektocht, je eigen weg en jouw ervaringen. De uitdaging zit in jezelf; kun je contact maken met je lichaam, je balans vinden, jezelf uitdagen om je grens op te zoeken en met die grens te spelen? Tijdens mijn lessen zal ik hiertoe uitnodigen, altijd met respect voor jouw eigen keuzes.

Yoga vraagt je even helemaal tot jezelf te komen, je gewaar te worden van je lichaam, de adem en gevoelens, zonder daarover te oordelen. Door de oefeningen rustig en bewust uit te voeren, zonder prestatiegerichtheid of haast en met een rustige, ontspannen ademhaling, brengen ze je terug naar je basis en komt het denken tot rust. Bewustwording en ontspanning van het lichaam geven bewustzijn en rust aan de geest. De asanas werken in op het hele lichaam, van de spieren en gewrichten tot organen en klieren, ze zuiveren het lichaam en geven energie en ontspanning, soms juist door inspanning. Yoga is het zoeken naar de balans tussen inspanning en ontspanning.

Wat levert het je op?

  • ontspanning
  • een gezond, energiek, soepel en krachtig lichaam
  • verlichting of voorkoming van bepaalde fysieke en emotionele klachten
  • ondersteuning bij het hanteren van stress
  • discipline aan de geest, waardoor ook deze krachtig en flexibel wordt
  • of gewoon even een uurtje lekker voor jezelf 😉

Een grote misvatting bij yoga is, dat je lenig moet zijn om het te kunnen doen. Dat mag je meteen loslaten! Het is zeker zo, dat je door yoga leniger wordt. Waar het om gaat is dat je het lichaam aan het werk zet, de spieren stimuleert door middel van aan- en ontspanning. Hoe minder lenig je bent, hoe sneller je die stimulatie voelt, dus dat is eigenlijk een plus. Hoe leniger je bent, des te harder je moet werken om diezelfde stretch te voelen.

Er zijn heel wat vormen van yoga te vinden tegenwoordig. Dus test er vooral een aantal uit om te kijken wat bij jou past. Ik heb ontdekt dat de combinatie van dynamische yoga en yin yoga mij erg goed doet, zowel fysiek als mentaal. Dynamische yoga en Yin vullen elkaar aan in het zuiveren, harmoniseren en in balans brengen van lichaam en geest. Een yogasessie is dé manier om tot jezelf te komen en de energie in en om je heen vrij te laten stromen.

Yoga ondersteunt je in het bewust worden van je dagelijkse behoeften (mentaal, emotioneel en fysiek). Je kiest je eigen poses en past houdingen aan, aan jouw mogelijkheden en doelstellingen van dat moment. Vind je het moeilijk om te ontspannen en voel je je stijf? Dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen meer Yin te beoefenen. Heb je behoefte aan een oppepper qua energie, dan kies je een dynamische vorm.

Yin yoga

Meditatieve en rustige vorm van yoga.

Dynamische Hatha Yoga

Actieve vorm van ontspannen door inspanning.

Bedrijfsyoga

Yoga als ondersteuning bij werk of retraites.