Zuiver zijn – Hoe doe je dat eigenlijk?

Ik geloof dat je geen boeddha hoeft te worden om zuiver te kunnen zijn. Ik denk wel eens dat we het te groot en te heilig maken, die Liefde, het zuivere, alsof je het alleen maar kunt bereiken als je er heel hard voor werkt. Maar volgens mij heeft iedereen het zuivere in zich, en hoef je alleen maar je aandacht er naar toe te brengen om het laten stromen. Ik ervaar het gevoel van zuiver zijn als een stil worden, geen kwebbelende mind, geen ego dat klaarstaat met oordelen. Mijn aandacht is helemaal bij het moment en ik ervaar een warme, lichte en ruimtelijke energie waar ik heel blij van word. Ik noem het Liefde.

Ik geloof dat iedereen momenten van ‘zuiver zijn’ of ‘in the flow zijn’ ervaart. De een overkomt het op vakantie, boven op die mooie berg met dat weidse uitzicht. De ander voelt het tijdens een mooie wandeling, tijdens meditatie, bij het maken van kunst of muziek of al kijkend naar spelende kinderen. Ik denk dat we het allemaal wel kennen. En dat het vooral makkelijker te voelen is als we tijd hebben, de rust en ontspanning om ook echt stil te kunnen staan bij het moment.

Maar hoe blijf je je bewust van dat zuivere zijn als je midden in een deadline zit, je drukke baan of thuis stoeit met de planning van het gezin en het huishouden? Je kunt jezelf trainen, want zoals ik al zei, is het een kwestie van waar je met je aandacht bent. Een aantal tips die mij geholpen hebben:

Ik ben een heilige
En niet alleen ik, iedereen op deze aardkloot is heilig. We zijn allemaal deel van het grote geheel en het zuivere zit gewoon in jou en in mij. Het voelt niet altijd zo, maar net als dat je naar een dik, grijs wolkendek kijkt, waar de blauwe lucht nog steeds achter zit, zo is het ook met het zuivere in je. Het is altijd aanwezig!

Ik ben geen heilige
Ik hoef niet altijd zuiver te zijn. Ik leef een menselijk bestaan en om daarin goed te kunnen functioneren heb ik een sterk ego nodig, die me helpt bij het maken van keuzes. En ook emoties zijn oké, ze laten me weten hoe ik me voel in bepaalde situaties, dus druk ik ze niet weg, ik doorvoel ze. En ja, dan ben ik dus wel eens mega boos, gefrustreerd, jaloers of verdrieting.

Rust
Het aloude “rust, regelmaat en reinheid” is echt geen ouderwets advies. Ik heb me in het verleden vaak laten verleiden om net even iets te veel tegelijk te willen en te hard door het leven te rennen. Resultaat: een gespannen lijf en een overprikkelde mind, continu met de aandacht in het verleden of de toekomst. Ik heb baat bij rust en dat varieert van een meditatie, yin yoga, een wandeling, gewoon ff hangen in de hangmat, tot netflixen, een dutje doen of naar de sauna.

Mini momentjes
Yoga en meditatie hebben me veel gebracht als het gaat om gerichte aandacht. Bij een lastige pose als de kopstand heeft het hoofd maar weinig ruimte over om na te denken. Maar ik ben geen diehard yogi met een dagelijkse practice van 2 uur. Ik oefen zoveel als kan en om te zorgen voor de regelmaat, want daar houden onze ledematen en hersenen van… zorg ik voor mini momentjes gedurende de dag. Overal heb ik kleine dingen die me herinneren aan het zuiver zijn, mooie stenen in huis, een mini boeddha op mijn werk, gelukspoppetjes aan mijn sleutelbos. En elke keer als ik die zie, herinneren ze me aan zuiver zijn. Soms levert het zien een glimlach op, soms neem ik de tijd voor een paar extra diepe, aandachtige ademteugen of om te voelen waar er spanning zit in mijn lijf en doe ik wat oefeningen om die spanning los te laten.

Plezier maken
“Do the things you love and love the things you do”, is een uitspraak die ik ter harte neem. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk de dingen te doen die ik leuk vindt. En probeer ik ook regelmatig nieuwe dingen uit. Maar omdat er nou eenmaal zaken zijn die gewoon moeten gebeuren, zoals het huishouden ofzo… probeer ik op die momenten te zorgen dat het ook leuk is. Muziek maakt dan een hoop goed, of een metgezel om de boel op te vrolijken. Of ik geef me er gewoon aan over en accepteer dat het bij het leven hoort en dat het heel waardevol is om mijn eigen huis te kunnen poetsen. En lachen… Hoe fijn is dat. Een tevreden glimlach of een schaterlach kan me een enorm gevoel van vrijheid geven, lekker alles loslaten. Even goed lachen om mijn eigen shit, maakt alles meteen een stukje lichter.

En als laatste: blokkades opruimen
Ik heb ontdekt dat een grote zoektocht naar het zuivere zijn of de Liefde, zoals ik het noem, geen resultaat oplevert. Zoeken is ook niet nodig, want het is er altijd al. Waarom ik het dan niet altijd voel? “Live gets in the way”. Het leven geeft deuken en creëert blokkades in ons en in plaats van te zoeken naar Liefde, werk ik aan eventuele blokkades in mezelf. Soms werkt een goed gesprek met iemand die ik vertrouw, soms yoga en meditatie en soms kies ik voor ondersteuning van buitenaf. Een coach, een masseur, wat dan ook maar past om me op dat moment verder te helpen in mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling, zodat de Liefde kan blijven stromen.

 

Heb je zin om samen met mij en Nicolette Verheem aan de slag te gaan met het thema Zuiver Zijn?
Lees de informatie over onze retraite in Twente en ga 14 t/m 16 september met ons mee.