Jezelf voorop

Jezelf voorop zetten klinkt misschien wat egoïstisch of iets wat vooral narcistisch ingestelde mensen doen en niet iets voor mensen met een yoga levensstijl. Toch ben jij het centrum van jouw leven en om dat leven te laten floreren lijkt het me belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. En als je er wilt zijn voor anderen, dan wil je daar energie voor hebben, toch? In een vliegtuig met problemen vragen ze je ook om eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten, voordat je anderen helpt. Dus ja, jezelf en jouw eigen gezondheid vooropstellen lijkt me best yogi.

Dit is ook mijn goede voornemen voor 2018, mezelf voorop. En dan natuurlijk niet ten koste van alles en iederen, maar als iemand een keer teleurgesteld is omdat ik andere keuzes maak…. So be it. Wil je weten hoe ik dat doe, in het licht van de yogafilosofie zoals ik hem interpreteer?

Als eerste geloof ik dat ik deel ben van een groter geheel en dat geheel noem ik Liefde. Vanuit dit geheel word ik gesteund en haal ik mijn kracht. Mijn uitdaging hierin is, niet het geloof op zich, maar het durven vertrouwen op dat grotere geheel en er naar luisteren en handelen. Dus maak ik regelmatig tijd om me terug te trekken en stil te zijn. Dit varieert van een meditatie in de ochtend, tot een wandeling van een uur tot de korte momenten van 3 diepe, bewuste in- en uitademingen achter mijn computer tijdens het werk.

Ten tweede neem ik de tijd voor lichaamsbeweging en ademtechnieken. Ik wandel veel en ik sta graag op de mat. Soms voor wat cardio training en vaak voor de bekende yoga asanas. Deze helpen me een gezond en sterk lichaam te ontwikkelen. De ademtechnieken verlagen stress en helpen me te focussen.

Ten derde… en deze vind ik super moeilijk. Ruimte voor niets, voor rust en ontspanning… Ik weet dat ik “uithang” tijd nodig heb. Tijd om me te vervelen, te ontspannen, de dingen te verwerken en tot rust te komen. Ik heb gelukkig een hangmat in de woonkamer, dat maakt het makkelijker. Maar het moeilijkst is het om die stap te nemen. TV uit, nietsdoen. Of na de yoga, helemaal bewust opgaan in Savasana pose. Minibreaks inbouwen op het werk door even te wandelen, een kort praatje te maken of een paar yoga oefeningen te doen.

Ten vierde, het juiste eten. Wat is het juiste? Ik hou niet van de striktheid van een dieetrichting, zoals veganist, paleo of wat dan ook. Ik geloof in met mate eten, veel afwisseling en zo veel mogelijk verse en eerlijke producten. En vooral dat je je bewust bent van wat je eet en waarom. Het is echt niet erg om jezelf af en toe te belonen met iets lekkers. Geniet er van!

En als laatste… mijn gedachten. Oh, die gedachten… soms kunnen ze behoorlijk met me aan de haal gaan. Dus neem ik me voor zo min mogelijk aandacht te besteden aan de negatieve gedachten, die meestal voortkomen uit angst. In plaats daarvan neem ik de tijd om vanuit de Liefde, positieve beelden te creëren over mezelf en mijn leven zoals ik dat graag zou zien. Hoe meer ik dat doe, hoe vaker mijn gedachten positief zullen zijn.

Ik wens iedereen een liefdevol en positief 2018 toe. Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt door mijn blog en jezelf ook lekker voorop zet dit jaar.

Liefs, Monique