De strijd met je innerlijke Schweinehund

Je weet dat het goed voor je is, bewegen.. en toch is het soms zo moeilijk om in beweging te komen.

Er is altijd wel iets te doen, een klusje, de krant lezen, nog even dat berichtje versturen… zodat je “geen tijd hebt” voor die wandeling tussen de middag. En ’s ochtends voelt je bed nog zooo lekker en blijf je liever een half uurtje snoozen in plaats van zonnegroetjes te doen op je matje. En na een lange dag hard werken, is op de bank ploffen vaak veel aantrekkelijker dan een ritje naar de sportschool. En dan is er dat stemmetje in je hoofd die je vertelt: “je hebt het ook verdiend hoor, dat half uurtje snoozen, of een lekker filmpje op de bank, geniet ervan, doe maar lekker”.

In Duitsland hebben ze een mooi woord voor dat stemmetje: je innerlijke Schweinehund. Daar kun je je wel wat bij voorstellen niet waar? Ik in ieder geval wel, mijn Schweinehund is een lastige rakker, waar ik regelmatig mee in gevecht ben. Ik heb een grote liefde voor de yoga asanas, maar dat is geen garantie voor een ijzeren discipline.

Korte en lange termijn genot
Waarom komen we zo moeilijk in beweging? Eén van de oorzaken zit in het korte en lange termijn effect. Hetzelfde als met roken eigenlijk, het nadelige effect van roken voel je niet op het moment dat je die peuk opsteekt. Wat je wel voelt is genot. Zo is het ook met werken aan je gezondheid, sterk worden, flexibeler… of welk doel je dan ook nastreeft met beweging. Daar is doorzettingsvermogen voor nodig en tijd! Snoozen, die piepende mobiel die je aandacht vraagt, lekker op de bank blijven hangen of dat heerlijke gebakje opeten wat je wordt aangeboden. Dat is genieten in het nu! En daar is je Schweinehund dol op! Genieten in het nu. Jezelf verwennen en pamperen.

Gezonde strijd
Hoe ga je de strijd aan en overwin je jouw Schweinehund? Dat is voor iedereen verschillend. Zo veel mensen, zo veel Schweinehunde. Wat voor mij werkt is:

  • een externe prikkel (ga samen bewegen of verbindt je aan een docent of een club)
  • gewenning creëren (zoals tandenpoetsen, gewoon een tijdje stug volhouden om het in je systeem te krijgen)
  • iets leuks doen (ga niet naar de sportschool omdat je moet van jezelf, dat hou je niet vol. Kies iets wat je blij maakt, of het nu yoga is, wandelen of eenwielerhockey (ja dat bestaat))
  • beloning (eerst bewegen, dan weer 15 min netflixen, of een heerlijke smoothie, of 10 ff snoozen)

En, niet te streng zijn voor jezelf. Mijn Schweinehund houdt van een pittig gevechtje en het lijkt wel dat hoe harder ik strijd, hoe eerder ik geneigd ben te verliezen. Juist door mild en speels te zijn, rolt mijn Schweinehund op zijn ruggetje, kriebel ik hem nog even over zijn buikje en geeft hij zich over. En ga ik lekker yoga doen.