yoga groetje ’s ochtends en ’s avonds

Bijna iedereen die yoga beoefent kent hem wel… de zonnegroet, of Surya Namaskar. Wat minder bekend is de maangroet, ofwel Chandra Namaskar. Twee krachtige series van yoga poses, die je net zo makkelijk in je dagritme opneemt als het poetsen van je tanden.

De zonnegroet is ideaal bij het opstaan of als opwarming voor sport. Het maakt je leniger en losser in de spieren en laait je innerlijk vuur op; een aantal zonnegroeten op tempo, kan je flink doen zweten. De zonnegroet verkwikt je energie en deze actieve, voorwaartse beweging kan zelfs -als je de gehele groet op één inademing uitvoert- je conditie vergroten.

De maangroet is een meer naar binnen gekeerde, zijwaartse beweging. In deze serie worden de spieren op milde wijze gestretcht en de wervelkolom in alle bewegingsrichtingen gebogen. Deze groet hoort een vloeiende beweging te zijn, die je met je aandacht heel bewust volgt. Het brengt te hoge energie omlaag, de ademhaling tot rust, waardoor ook het denken kalmer wordt, ideaal dus voor het slapen gaan.

Hoewel de zonnegroet van oorsprong een ochtendritueel is, zoals de maangroet dat is voor de avond (letterlijk om de zon of de maan te groeten), kun je series ook gebruiken op basis van hun kwaliteiten en wat je op dat moment nodig hebt. Om een middagdipje te voorkomen, als je nog even moet knallen op je werk, kunnen een paar zonnegroeten je goed doen en de maangroet is weer erg fijn als je een gesprek ingaat waarbij je in alle rust aandacht wilt hebben voor je gesprekspartner.

Ik begin ook de ochtendlessen wel eens met een maangroet en na een paar herhalingen komt er een serene flow in de hele groep, iedereen is stil en geconcentreerd en lijkt liefdevol op elkaar afgestemd…. Ik vind het altijd heel mooi.

Voer beide series uit in een vloeiende beweging op de in- en uitademing. Je ademhaling is rustig, in- en uit even lang. Bouw je practice rustig op, begin met 3 dan 6 en zo verder… tot 12 per keer; de echte challenge is de 108!!

Gegroet!

Op yoga online wordt de maangroet in stapjes uitgelegd

Zonnegroet - Surya Namaskar A +B  Maangroet - Chandra Namaskar